Petre Tutea despre poporul roman

Am dorit intotdeauna sa fac o teza de doctorat cu tema “Aflarea în treabã ca metodã de lucru la Români”. La intrebarile fundamentale “De ce?” si ” In ce scop?”, aporetica ruralã romaneasca raspunde : ”D’aia!”.

A venit odata un frantuz la noi, cu niste masini, iar una nu functiona tocmai asa cum trebuie. Dar Romanul zice : “Merge si asa!”; ca “merge si asa” inseamna ca merge oricum. Nu merge oricum, nu oriunde, nu oricand si nu orice.

La puscarie am demonstrat vreme de doua ore ca istoria Romanilor dezgolita de crucile de pe scuturile voievozilor e egala cu zero. Ca doar voievozii nu s’au batut pentru ridicarea nivelului de trai! Istoria se face cu Biserica.

Prima conditie a unui Roman este sa creada ca Poporul Roman este asa cum sunt pomii, cum sunt animalele, cum e regnul vegetal sau mineral. Ce face Poporul Roman este mai putin important decat faptul ca el este pe lume.

Poporul Roman nu este cu nimic inferior poporului german sau francez. Ca n’avem un Goethe, dar avem un Eminescu. Din punct de vedere politic, vifornita din spatiul in care s’a desfasurat Poporul Roman ne arata ca suntem unul dintre marile popoare ale Europei. Care cronicar spunea, Costin parca: “n’am fost noi in calea rautatilor?”. A reusit vreo invazie sa-si impuna stilul si credintele aici?

In Consiliul de Ministri am vrut sa lamurim problema aceasta, cum sa se limiteze cresterea populatiei, iar eu am fost de parere ca Romanii trebuie sa se inmulteasca ca sardelele, sa creeze o superindustrie ultramoderna, sa se inarmeze pana in dinti si sa se duca in vizita razboinica la popoarele vecine, culcandu-le la pamant. Si asta am gandit-o in Romania! Imi spunea un ministru : “Sunteti cinic domnule director!” I-am raspuns : “Nu. Sunt excesiv de patriot, domnule ministru!” Eu gandeam ca nationalist, bineinteles.

Eu aveam niste planuri pentru Poporul Roman : cucerirea Bulgariei si a Ucrainei, intr-o faza istorica, si mai tarziu vom mai vedea. Dar nu poti cuceri cu minciuni democratice si cu un popor din care cinci milioane mananca doar de trei ori pe saptamana.

Intodeauna cand gandesc in spiritul Poporului Roman, ma mut cu arme si bagaje cu speranta in viitor. Un grec a spus : “Noi nu mai suntem, dar voi, Romanii, veti fi!” Grecii, cand isi citesc istoria gandirii din spatiul lor, ar trebuie, vorba lui Cioran, sa se sinucida. Capata sentimentul inutilitatii si al decadentei. Adica nu mai poarta numele de greci decat in mod geografic. Atat! Ceea ce nu e cazul cu noi.

Am facut o marturisire intr-o curte cu sase sute de insi, in inchisoarea de la Aiud. “Fratilor, am zis, daca murim toti aici, in haine vargate si in lanturi, nu noi facem cinste Poporului Roman ca murim pentru el, ci el ne face onoarea sa murim pentru el!”

In principiu, am certitudinea invincibilitatii Poporului Roman, si ca, asa cum a iesit din impas cu Ceausescu, va iesi din orice impas. Asa cum a facut Unirea Principatelor, impotriva a trei mari puteri, otomana, austriaca si rusa, si a facut unitatea inaintea unitatii Italiei. E atat de viguros neamul asta al nostru, ca nu ma indoiesc ca virtutile il scot din impas. Asta e certitudinea mea. Istoria lui imi da argumente in sprijinul credintei mele ca Poporul Roman nu poate fi infrant.

Cei mai cranceni si mai straluciti soldati sunt cei ai popoarelor religioase. Cand mori sub drapel te gandesti ca te duci la stramosi. Dar o armata care face asta e ca aceea a lui Wilhelm al II-lea, in care fiecare soldat avea o cruce la gat pe care scria : “Gott mit uns” (“Dumnezeu cu noi”).

Romanismul a insemnat pentru generatia noastra sa fim noi insine. Cã a fi la stânga înseamnã a fi în pom. Fiecare popor vrea sa fie el insusi. Si am vrut si noi, ãstia de dreapta, sa fim Romani. Sunt Roman, si ca Roman ma socot buricul pamantului. Ca daca n’as fi Roman, n’as fi nimic. Nu ma pot imagina francez, german, englez. Adica nu pot extrapola substanta spiritului meu la alt neam. Sunt Roman prin vocatie. Tot ce gandesc devine Romanesc.

“Dumnezeu e Roman. Sau daca nu, sunt impotriva lui!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s