Problema sociala – Miguel de Unamuno

Problema sociala.

        Cel mai mare rau al saraciei este ca distrage energiile, toceste spiritul si-l impiedica sa se ocupe de mantuirea sa si de slava lui Dumnezeu. Grija zilei de maine te impiedica sa te gandesti la eternitate. Rar e azi saracul care traieste asemeni crinilor campului si pasarilor cerului, fara sa se ingrijeasca de ce va manca si va bea si lasand fiecarei zile grija ei. Saracia, sau mai degraba mizeria, incita la sentimente de nemultumire si ranchiuna, la furt si sperjur, cum zice Eclesiastul.

         De aceea sunt numiti fericiti cei saraci cu duhul, care pot fi astfel chiar si bogati in averi. Inlesnirea materiala poate fi o binecuvantare  si o favoare a lui Dumnezeu, in masura in care, eliberandu-l pe om de grija painii noastre cea de toate zilele, ii ingaduie sa se intoarca asupra-si, sa se gandeasca la mantuirea sa vesnica si la ceilalti. Cine-si are asigurata subzistenta materiala a vietii trupesti se poate ingriji mai liber de viata sa spirituala.

        Iata insa ca bogatia, care ar fi trebuit sa fie o binecuvantare, o prefacem intr-un blestem, si ceea ce ni s-a dat ca sa ne desprindem mai lesne de pamant ne face sa ne atasam si mai mult de el.

         Fericiti cei ce au bogatiile ca si cum nu le-ar avea!

      Saracia, intelegand prin ea strictul necesar, e o binecuvantare; dar o atare saracie este bogatie pozitiva. Mizeria e o nenorocire la fel de mare ca si bogatiile.

        Si ca si cu indivizii se intampla si cu popoarele. Progresul, si cultura, si bogatia in mijloace materiale trebuie considerate in cazul popoarelor ca si bogatia pentru un om; le permite sa-si inchine energiile slavirii lui Dumnezeu. Dar si-o folosesc rau, ca Adam libertatea sa.

        Progresul, dar al lui Dumnezeu, slujeste la pierzania multor popoare, care nu-l iau ca pe un instrument de salvare a sufletelor, eliberate multumita lui de lanturile animalitatii. De aici decadentele in cazul popoarelor si civilizatiilor.

        Cultura e un dar de la Dumnezeu cand e luata ca instrument pentru marirea lui.

        ,,Dreptatea inalta un popor, in vreme ce pacatul este ocara popoarelor.” Nu exista alta filozofie a istoriei.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s