Omul de zăpadă al Revoluţiei

articol jurnalul.ro 22 decembrie 2008
integral aici:

http://jurnalul.ro/vechiul-site/editorial/campaniile-jurnalul/decembrie-89/prin-caldura-memoriei-omul-de-zapada-al-revolutiei-141478.html

Decembrie 1989. În faţa Co­­mitetului Central, un soldat pune bul­găre peste bulgăre şi ridică un om de ză­padă pe un tanc. Îi face omului o mâ­nă dintr-o lopăţică de infanterist şi îi aco­peră capul moale cu o cască de soldat. Imagi­nea a fost imortalizată de un tată care îşi scosese atunci fiul la plimbare.

Cu un aparat Zenith M, în care pu­sese un film foto nemţesc, ORWO, Răsvan Stănescu i-a pozat pe Alex, fiul său, alături de Matei, Vlad şi Dan. Copiii stau aşezaţi cuminţi pe tanc şi privesc unii spre obiectiv, alţii spre cele peste 20 de tancuri aliniate vizavi, în faţa Muzeului de Artă. Ninge şi fulgii de zăpadă invadează lentila, iar omul de zăpadă se înalţă fragil şi pur peste tancul întunecat.

Astăzi, fotografia cu patru copii care au în spate un om de zăpadă, înălţat fragil şi pur peste un tanc întunecat, ca­pătă putere de simbol pentru viaţa celui care a fotografiat-o, Răsvan Stănescu, dar şi pentru destinul nostru de după Revo­luţie. Fiul fotografului, care avea atunci şapte ani, priveşte astfel fotografia: „Copiii sunt puşi cu mâna într-un decor cu care nu au nimic de a face, adică moartea care era în spate. Au hainele din epoca aia, fac parte din tapetul ăsta trist, dar sunt cu faţa spre altceva. Mesajul imaginilor este: «trecutul e istorie».”

3 gânduri despre „Omul de zăpadă al Revoluţiei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s