Patima invidiei – Jurnalul fericirii – Nicolae Steinhardt

Patima invidiei este incomparabil mai activă decat egoismul, maladie benignă. Iar virusul egalitătii ne indeamnă să ne vrem răul cu inversunare. Ura fată de ceilalti poate fi mai puternică decat iubirea de sine. Cioran: mai bine toti in iad, si cat mai afund, decat să se bucure vreunul de ceva in plus; mai bine toti sub osandă decat să scape careva.

Setea de iad egalitar mi s-a arătat si mie in multe celule, unde un fel de variantă a legii utilitătii finale a lui Bohm-Bawerk functiona fără gres: pizma stă in raport de proportionalitate inversă cu mărimea diferentei existente intre unitătile care formează o colectivitate omenească.

La Dante si la Jules Romains e altfel. In Paradisul, cei din raiul al treilea nu-i gelozesc pe cei din raiul al cincilea: se bucură de bucuria acelora, participă cu drag la beatitudinea lor, iar de locul lor in raiul mai de jos sunt pe deplin multumiti. Jules Romains in Les hommes de bonne volante: prefer să locuiesc intr-o cămărută din mansarda unui palat decat intr-un salon al aceleiasi părăginite si devastate clădiri.

Societatea de altă dată o alcătuiau oamenii stăpaniti de egoism si manati de interesul propriu; fiecare se gandea la sine si de aceea era usor să fii fericit intr-insa. Preocupat de binele său, omului nu-i păsa de binele altuia. (Rămanea rece fată de nenorocirea altuia? Răspuns: 1) oricare ar fi regimul, omul tot rece va rămane in fata nenorocirii altuia; 2) dar in fata fericirii altuia nu va rămane rece — ci o va pizmui de moarte, intrebuintand orice fel de marsave mijloace impotriva ei — decat dacă este indeajuns de preocupat de o posibilă realizare a fericirii proprii.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s