atunci si acum…

ATUNCI…

,,De ce n-a putut ajunge deputat Caragiale

Se ştie că toată viaţa Caragiale a stat retras din viaţa politică, deşi în tinereţe a lucrat ca şi Eminescu la conservator-junimistul cotidian al lui Maiorescu şi Lascăr Catargiu, “Timpul“. Caragiale, care a ironizat politica şi moravurile ei, n-o putea iubi; ea nu-l putea atrage şi nu l-a atras decât ca un motiv pentru creaţiile sale literare.

Totuşi Caragiale s-a înregimentat cândva într-un partid politic. L-a captivat Take Ionescu, când a înfiinţat partidul conservator-democrat. Conservator din fire era Caragiale, democrat convins aşişderea, căci extrema lui sociabilitate şi comunicativitate au rămas legendare, aşa că nu i-a fost greu lui Take Ionescu, pe care maestrul îl adora într-adevăr, să-l aducă în noul său partid. Ba şi mai mult, să-l facă pe Caragiale să ia cuvântul la întrunirile publice organizate în ţară, la care Take Ionescu îşi anunţa programul partidului. Numele lui Caragiale tipărit pe afişele care chemau pe cetăţeni la aceste întruniri, era într-adevăr un număr de mare atracţie. La Iaşi şi la Bucureşti, unde a cuvântat, cu darul său minunat de a rosti cuvintele, sălile gemeau de lume. Pentru întâia oară Caragiale apărea în mijlocul mulţimii, ca orator.

Dar vârtejul politic a decepţionat repede pe marele literat. După turneul politic ce l-a făcut prin ţară, strâmtorat fiind la acea vreme, Caragiale a cerut şefului să-i fixeze candidatura, că doar se va alege deputat. Evident, Take Ionescu nu l-a refuzat. Dar aducând chestiunea în comitetul partidului, propunerea a fost respinsă pe motiv că scriitorul nu inspiră încredere fiindcă, obiecta comitetul, Caragiale nu era destul de serios !… :) 

C. Săteanu, Caragiale în anecdotă, Ed. Adevărul, pag. 21-23″

(http://istoriiregasite.wordpress.com/2012/10/03/de-ce-n-a-putut-ajunge-deputat-caragiale/)

SI ACUM:

http://www.gandul.info/gandul-live/ctp-comenteaza-la-gandul-live-demisia-lui-gigi-becali-10556377

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s